Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness Based Childbirth & Parenting-Fear Trainersopleiding

Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear 

Trainersopleiding voor professionals die werken met zwangere vrouwen.

 

MBCP-Fear trainersopleiding 

Opleiding tot trainer in Mindfulness voor angst reductie in de perinatale periode

 

Inhoud

 Mindfulness Based Childbirth & Parenting – Fear is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), en is gebaseerd op het MBCP programma van Nancy Bardacke (zie www.mindfulbirthing.org) Het door ons doorontwikkelde en wetenschappelijk onderzochte MBCP- Fear is specifiek voor zwangere koppels met angst en stress in de perinatale periode. In deze training leer je de vaardigheden van een mindfulness trainer en leer je zwangere vrouwen met angst te begeleiden. Daarnaast maak je praktisch kennis met ons eigen en internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de manifestatie en behandeling van angst bij zwangere vrouwen.

Module 1

Acht opleidingsdagen plus een stiltedag. In deze module wordt de 8-weekse training uitgelegd en geoefend.

Module 2

Acht weken na Module 1 is er een terugkomdag in de vorm van intervisie. Daarnaast mag je deelnemen in een MBCP-Fear training met angstige zwangere vrouwen als een participant-observer.

"Mindfulness is een cadeau aan onszelf maar mindfulness aan anderen doorgeven maakt dat cadeau nog meer waard." - Irena Veringa

Wat leer je?

Tijdens Module 1 leert je o.a. :

 • achtergronden van Mindfulness en meditaties;
 • het leiden van de MBCP-Fear meditaties;
 • het geven van de MBCP-Fear specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap, bevalling, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.

Resultaten

Na het afronden van Module 1 heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van oefeningen, enquiry (bevragen meditatie ervaringen), en educatie. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van MBCP-Fear. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk. Na het afronden van Module 2 heb je de praktische kant van jouw trainerschap verder verdiept.

Vervolgopleidingen

De MBCP-Fear basisopleiding kan versterkt worden door het volgen van een MBSR trainersopleiding. Voor deze opleiding [vervolgopleiding ]geldt wel een aparte aanmeldings- en intakeprocedure. Optioneel zou je Level 2 van het online MBCP programma met Nancy Bardacke kunnen volgen om internationaal gecertificeerd te worden.

 “It’s been a pleasure to collaborate with Irena on her extremely important research related to the Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-FOC program. What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefits of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke

 

Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In de begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en vanuit het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-Fear doorgewerkt.

 

Werkvormen

 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • schrijven van een procesverslag, en een theoretisch eindwerkstuk.

"Door het geven van MBCP-Fear vertrouw ik in de kracht van zwangere vrouwen en hun partners, en hun natuurlijk vermogen om de beste ouders van de wereld te worden." - Irena Veringa

Tijdsinvestering

De cursus duurt 8 hele dagen plus een terugkomdag (54 contacturen). Tijdens de cursus kan er worden deelgenomen aan een stiltedag (6 uur). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma

Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

 • Verloskundigen, gynaecologen, psychologen, psychiaters.
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO opleiding.
 • Een VMBN erkend 8 weeks op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie (MBSR) of een op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer.
 • Deelname aan een mindfulness retraite van minimaal 5 dagen, voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite.
 • Nadere informatie over internationale vooropleidingseisen:
 • Voor niet-verloskundigen: Tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.

Inschrijving

Bij de inschrijving is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek (ca. 30 min.)

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, voor meer informatie http://www.mindingeboorte.nl/cursus-baringspijn, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. De Basisopleiding mindfulness trainer of een algemene erkende mindfulness trainersopleiding.

Kosten

Module 1: de kosten bedragen € 1750, inclusief lunch, artikelen, werkboek, mp3 meditaties, en een stiltedag.

Module 2: terugkomdag en de deelname als participant-observer gratis. Bij behoefte aan supervisie door Irena Veringa € 95 per uur.

Accreditatie

Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D.

Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten

Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.

MBCP-Fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen.

We zijn in overleg met Nancy Bardacke over de inpassing van de MBCP-Fear Teacher training in het internationale MBCP curriculum.

Hoofdtrainers MBCP-Fear:

Irena Veringa MSc, PhD-kandidaat aan Research Institute Child Development and Education aan de UvA, is verloskundige onderzoeker, mindfulness trainer en gastdocent aan het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen ITON en Verloskundige Academies. Sinds 2012 is zij actief als MBCP trainer gespecialiseerd in angst en stress bij zwangere vrouwen, hun partners, en nieuwe moeders. Zij doet onderzoek naar de manifestatie en behandeling van perinatale angst in verloskundige praktijken doormiddel van MBCP-Fear en Perinatale Angst Consulten.

Prof. Dr. Susan Bögels (psychotherapeut): Susan is de initiatiefnemer  van het UvA minds en UvA minds You. Zij is gespecialiseerd in cognitieve gedragstherapie en gezinstherapie en supervisor VCGT en NVKJP. Vooral  is zij een internationaal erkend mindfulness trainer, en zeer ervaren Train-de-trainer trainer. Ze werkt als hoogleraar Ontwikkelingspsychologie bij de Universiteit van Amsterdam. Haar belangrijkste onderzoeksgebieden zijn de intergenerationele transmissie van angst, cognitieve gedragstherapie (met kind, ouder of het gezin), de rol van de vader, Mindful Parenting en mindfulness bij kinderen en jongeren.

Zij heeft vele internationale artikelen gepubliceerd over mindfulness, is associate editor van het internationale wetenschappelijke tijdschrift "Mindfulness", auteur van het boek “Mindful Parenting, A Guide for Mental Health Practitioners”, auteur van het boek “Denken + Doen = Durven” (een cognitief-gedragstherapeutische methode voor kinderen met angststoornissen en hun ouders), is editor samen met Van Oppen van het standaardwerk “Cognitieve Therapie: Theorie en Praktijk” en samen met Braet van de in de jeugdzorg en jeugdGGZ veelgebruikte handboeken “Protocollaire Behandeling voor Kinderen met Psychische Problemen”, deel I en deel II. Ook is zij lid van de DSM-5 anxiety disorder workgroup. Recentelijk is zij gefilmd door BBC One tijdens haar werk als mindfulness trainer met kinderen met autisme. Zie: www.susanbogels.com

Onderzoek 

Het studieprotocol van het onderzoek naar de effecten van mindfulness op angst bij zwangere vrouwen en hun partners kunt u hier lezen.

Data en locatie

De training wordt gegeven in samenwerking met het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam, maar op de locatie van Mind in Geboorte in Den Haag.

 

De eerstvolgende training start in september 2020:

7 en 21 september, 5 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 december 2020, en 4 en 18 januari 2021. Terugkomdag op 15 maart 2021. Tijdstip: 10.00 -17.00 uur.

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

- info@mindingeboorte.nl 

- 06-53184197.

 

Inschrijfformulier MBCP Fear Teacher Training

Bladeren...
Bladeren...

Velden met een * zijn verplichte velden