Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness Based Childbirth & Parenting-Fear Trainersopleiding

Online informatiebijeenkomst op  8 juni van 20.00 tot 21.00 uur!

Wil je aan de informatiebijeenkomst meedoen, stuur dan een mail aan info@mindingeboorte.

Achtergrond

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-Fear* (MBCP-Fear) is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) van Nancy Bardacke (1998, zie www.mindfulbirthing.org). MBCP is gebaseerd op Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR; Kabat-Zinn, 1991). MBCP in angstsituaties bij de geboorte is wetenschappelijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen van deze methode. MBCP -Fear blijkt effectief te zijn op angstreductie en reductie in vermijdend gedrag, en de toename van acceptatie en adaptatie aan de processen van zwangerschap, geboorte en ouderschap.

De methode

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-Fear* (MBCP-Fear) is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) van Nancy Bardacke (1998, zie www.mindfulbirthing.org). MBCP is gebaseerd op Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR; Kabat-Zinn, 1991). MBCP in angstsituaties bij de geboorte is wetenschappelijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen van deze methode. MBCP -Fear blijkt effectief te zijn op angstreductie en reductie in vermijdend gedrag, en de toename van acceptatie en adaptatie aan de processen van zwangerschap, geboorte en ouderschap.

"Bij het geven van MBCP-Fear vertrouw ik in de kracht van zwangere vrouwen en hun partners, en hun natuurlijk vermogen om de transformatie naar het ouderschap goed te doorstaan en de beste ouders van de wereld te worden." 

Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder en kind relatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisol level in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen toe. Dit is de tijd voor actie.

Wat leer je?

Tijdens Module 1 leert je o.a. :

 • achtergronden van Mindfulness en meditaties;
 • het leiden van de MBCP-Fear meditaties;
 • het geven van de MBCP-Fear specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap, geboorte, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen;
 • mechanismen van mindfulness meditaties;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.

Resultaten

Na het afronden van Module 1 heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP-Fear-trainerschap: begeleiden van oefeningen, enquiry (bevragen meditatie ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van MBCP-Fear. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk. Na het afronden van Module 2 heb je de praktische kant van jouw trainerschap verder verdiept.

Vervolgopleidingen

De MBCP-Fear basisopleiding kan versterkt worden door het volgen van een MBSR trainersopleiding. Voor deze opleiding [vervolgopleiding ]geldt wel een aparte aanmeldings- en intakeprocedure. Optioneel zou je Level 2 van het online MBCP programma met Nancy Bardacke kunnen volgen om internationaal gecertificeerd te worden.

Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In de begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-Fear doorgewerkt.

Werkvormen

 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • schrijven van een procesverslag, en een theoretisch eindwerkstuk.

Module 1

Acht opleidingsdagen plus een stiltedag. In deze module wordt de 8-weekse training uitgelegd en geoefend.

Module 2

Acht weken na Module 1 is er een terugkomdag in de vorm van intervisie. Daarnaast mag je deelnemen in een MBCP-Fear training met angstige zwangere vrouwen als participant-observer.

Tijdsinvestering

De trainersopleiding duurt 9 hele dagen plus een terugkomdag (54 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma

  “It’s been a pleasure to collaborate with Irena on her extremely important research related to the Mindfulness-Based Childbirth and Parenting-FOC program. What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefits of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke

Voor wie 

Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

Deze trainersopleiding is bedoeld net zo voor professionals uit de geboortezorg als uit de geestelijke gezondheidszorg.

 • Verloskundigen, gynaecologen, psychologen, psychiaters, psychiatrische verpleegkundigen, maatschappelijke werkers
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO opleiding.
 • Een VMBN erkend 8 weeks op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie (MBSR) of een op Mindfulness Gebaseerde Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer.
 • Deelname aan een mindfulness retraite van minimaal 5 dagen, voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite.
 • Nadere informatie over internationale vooropleidingseisen: klik hier.
 • Voor niet-verloskundigen: Tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.

Aanmelding

Bij de aanmelding is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek (ca. 30 min.)

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, voor meer informatie http://www.mindingeboorte.nl/cursus-baringspijn, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. De Basisopleiding mindfulness trainer of een algemene erkende mindfulness trainersopleiding.

Accreditaties

 • Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D.
 • Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten
 • Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.

MBCP-Fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen.

We zijn in overleg met Nancy Bardacke over de inpassing van de MBCP-Fear Teacher training in het internationale MBCP curriculum.

Onderzoek

Het studieprotocol van het onderzoek naar de effecten van mindfulness op angst bij zwangere vrouwen en hun partners kunt u hier lezen

Kosten

Module 1: de kosten bedragen € 1750, inclusief lunch, artikelen, werkboek, mp3 meditaties, en een stiltedag.

Module 2: terugkomdag en de deelname als participant-observer gratis. Bij behoefte aan supervisie door Irena Veringa € 95 per uur.

Deze opleiding is vrijgesteld van BTW 

Hoofdtrainers MBCP-Fear:

Irena Veringa 

Susan Bögels

 

Data en locatie

De training wordt gegeven in samenwerking met het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam, maar op de locatie van Mind in Geboorte in Den Haag.

 De eerstvolgende training start in september 2020:

7 en 21 september, 5 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 december 2020, en 4 en 18 januari 2021. Terugkomdag op 15 maart 2021. Tijdstip: 10.00 -17.00 uur.

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

- info@mindingeboorte.nl 

- 06-53184197.

 

Inschrijfformulier MBCP Fear Teacher Training

Bladeren...
Bladeren...

Velden met een * zijn verplichte velden