Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness Based Childbirth & Parenting-Fear Trainersopleiding

COMPASSIEVOLLE ZORG RONDOM DE GEBOORTE en MINDFUL VERLOSKUNDE zijn twee belangrijke thema's van deze trainersopleiding. In deze training leer je met mindfulness en compassie de kalmte, de kracht en het plezier in het geboorteproces en het ouderschap, en in je eigen werk als zorgprofessional te brengen en uit te breiden. Dit is een win-win-situatie voor jouw zwangere koppels en voor jou.

Op 1 februari 2021 van 20.00 tot 21.15 voorlichtingwebinar over deze training! Klik hier voor inschrijving

“It’s been a pleasure to collaborate with Irena on her extremely important research related to the Mindfulness-Based Childbirth and Parenting- fear program. What a creative and important adaptation of a program originally designed to teach life-skills to all expectant parents. I am so pleased that the trainees from this program will be able to share the profound benefits of mindfulness practice with the population of women who are vulnerable to the fear of childbirth!”- Nancy Bardacke 

De methode

Mindfulness-Based Childbirth and Parenting - fear (MBCP-fear) is een nieuwe toepassing van Mindfulness-Based Childbirth and Parenting (MBCP) van Nancy Bardacke (1998, zie www.mindfulbirthing.org). MBCP is gebaseerd op Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR; Kabat-Zinn, 1991). MBCP-fear is wetenschappelijk onderzocht op de effecten en werkzame mechanismen van deze methode en blijkt effectief te zijn op angstreductie en reductie in vermijdend gedrag, en de toename van acceptatie en adaptatie aan de processen van zwangerschap, geboorte en ouderschap. Het MBCP-fear curriculum voor zwangere koppels is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN). Dit betekent dat dit een valide Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) methode is, die voldoet aan internationale criteria voor een mindfulness based training. 

Relevantie

Angst in de zwangerschap, die onopgemerkt en onbehandeld blijft, heeft vele nadelen voor moeder en haar kind, en het ontstaan van een nieuw gezin. Denk bijvoorbeeld aan trauma en postpartum depressie bij nieuwe moeders, en een verstoorde moeder-en kindrelatie. En denk bij het kind aan neuro-emotionele onderontwikkeling, maar vooral de methylatie van DNA van het ongeboren kind door het hoge maternale cortisollevel in het bloed. Hierdoor kan DNA bij het kind niet volledig tot expressie komen met als gevolg psychische en/of somatische beperkingen bij het kind. Angst in de zwangerschap neemt maar alleen maar toe. Het is de tijd voor actie.

Wat leer je?

Tijdens deze basisopleiding leert je o.a. :

 • achtergronden van mindfulness en meditaties;
 • het leiden van de MBCP meditaties in de context van angst;
 • het geven van de MBCP specifieke psycho-educaties vanuit de neurobiologie van zwangerschap, geboorte, en het ouderschap;
 • het exploreren van de meditatie ervaringen van (angstige) deelnemers;
 • het faciliteren van het groepsproces tijdens deze training;
 • mechanismen en manifestatie van angst bij zwangere vrouwen;
 • mechanismen van mindfulness meditaties;
 • benadering van angstige zwangere vrouwen en hun partners.

Daarnaast volg je wekelijkse compassie- en mindfulnessmeditaties, die speciaal voor jou als zorgprofessional ontwikkeld zijn om meer kalmte, weerkracht en compassie te cultiveren.

Resultaten

Na het afronden van deze basisopleiding heb je kennis van en geoefend met de basisvaardigheden van het MBCP (Fear)-trainerschap: begeleiden van meditaties, enquiry (bevragen meditatie-ervaringen), en educaties. Daarnaast heb je je verder ontwikkeld in de verpersoonlijking van mindfulness (embodiment). Je begrijpt de structuur en werkzame ingrediënten van de MBCP-fear training. Je kunt zelfstandig werken met (elementen uit) de training in een eigen praktijk. 

Vervolgopleidingen

De MBCP (Fear) trainersopleiding kan versterkt worden door het volgen van een MBSR trainersopleiding. 

Programma

Leren door het doen op een manier die bij jou past is het motto van deze opleiding. Dit vind je terug in de opbouw van het curriculum. In het begin van de opleiding start je al met het begeleiden van meditaties, de dialoog met zwangere vrouwen met angst en hun partners (enquiry), en aan het werken met educatieve thema’s. Ondertussen worden de achtergronden en de structuur van MBCP-fear doorgewerkt.

Werkvormen

 • literatuurstudie en bespreking in de groep;
 • zelf ondergaan en nabespreken van de meditaties in de opleidingsgroep;
 • demonstratie door docenten;
 • zelf leiden van oefeningen (in de opleidingsgroep en als huiswerk met eigen cliënten), waarbij de trainers en groep feedback geven;
 • werken in intervisiegroepen;
 • schrijven van een procesverslag en een theoretisch eindwerkstuk.

Module 

Acht opleidingsdagen plus een stiltedag. 
In deze module wordt de 9-weekse MBCP-fear voor zwangere koppels uitgelegd en geoefend. 
Deelnemen aan compassiemeditaties voor zorgprofessionals.
Terugkomdag.

Tijdsinvestering

De trainersopleiding duurt 9 hele dagen plus een terugkomdag (54 contacturen). Er is een individueel voor- en nagesprek (1 uur). De voorbereiding voor een cursusdag neemt circa 6 uur in beslag (bestuderen literatuur, zelf doen, voorbereiden en geven van oefeningen).

Cursusmateriaal

Vanuit de opleiding wordt een werkmap met een mp3 set met meditaties, en relevante wetenschappelijke artikelen aangeboden.

Zelf dien je het volgende aan te schaffen:

 • Mindful Bevallen (€27,50) van Nancy Bardacke
 • Mindfulness Praktijkboek, vaardigheden voor trainers (€ 39,99) van Rob Brandsma
 • Gezond leven met mindfulness (€ 34,99) van Jon Kabat-Zinn

Voor wie 

Noodzakelijke vooropleiding en ervaring

Deze trainersopleiding is bedoeld voor zowel professionals uit de geboortezorg als uit de geestelijke gezondheidszorg:

 • Verloskundigen, gynaecologen, psychologen, psychiaters, psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijke werkers.
 • Andere hulpverleners in de geboortezorg met minimaal HBO-opleiding.
 • Een VMBN-erkend 8-weeks Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) programma of een Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) programma (of vergelijkbaar hieraan) gevolgd hebben als deelnemer.
 • Een mindfulness-retraite van minimaal 5 dagen gevolgd hebben als deelnemer. Voor informatie over de retraites zie Simsara.nl ; voor moeders van kind < 24 maanden: 4 x 1 dag retraite of 2 x 2 daagse retraite.
 • Nadere informatie over internationale vooropleidingseisen: klik hier.
 • Voor niet-verloskundigen: tenminste twee bevallingen als professional begeleid/bijgewoond hebben.

Aanmelding

Bij de aanmelding is een motivatiebrief nodig waarin je je professionele en persoonlijke motivatie toelicht voor het volgen van deze opleiding. Ook is een C.V. nodig. Wij zullen je dan feedback geven over of je de opleiding (al) kunt volgen. Bij grote belangstelling zal geselecteerd worden op hoeveelheid ervaring en opleiding in mindfulness. Je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek van ongeveer 30 minuten.

Aanbevolen

De cursus Baringspijn vanuit een neurowetenschappelijk perspectief, voor meer informatie http://www.mindingeboorte.nl/cursus-baringspijn, of een andere cursus die cognitief-emotionele en gedragsmatige processen bij zwangere vrouwen en kersverse moeders behandelt. De Basisopleiding mindfulness trainer of een algemene erkende mindfulness trainersopleiding.

Accreditaties

 • Accreditatie bij Kwaliteitsregister KNOV: 16 punten categorie A, 38 punten categorie D.
 • Accreditatie bij Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula's (NBvD): 24 punten
 • Accreditatie voor psychologen e.a. wordt aangevraagd op verzoek.

MBCP - fear training voor zwangeren is aanbevolen door Zilveren Kruis Verzekeringen. Het trainingscurriculum is erkend door de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN, www.vmbn.nl/ , de beroepsvereniging voor specialisten op het gebied van mindfulness).

We zijn in overleg met Nancy Bardacke over de inpassing van de MBCP (Fear) Trainersopleiding in het internationale MBCP-curriculum.

Onderzoek

Het studieprotocol van het onderzoek naar de effecten van mindfulness op angst bij zwangere vrouwen en hun partners lees je hier hier. 

COVID-19 beleid

Klik hier voor het beleid van Mind In Geboorte i.v.m. de COVID-19 pandemie.

Kosten

Module: de kosten bedragen € 1750, inclusief lunch, artikelen, werkboek, mp3 meditaties en een stiltedag.

Deze opleiding is vrijgesteld van btw.

 

Hoofdtrainer MBCP (Fear) 

Irena Veringa 

Gasttrainers MBCP (Fear) 

Susan Bögels

Erik van den Brink

 

Data en locatie

De training wordt gegeven op de locatie van Mind in Geboorte in Den Haag.

Cohort 2 start in september 2020:

7 en 21 september, 5 en 26 oktober, 9 en 23 november, 7 december 2020, en 4 en 18 januari 2021. Terugkomdag op 15 maart 2021. Tijdstip: 10.00 - 17.00 uur. Geen inschrijving meer mogelijk.

 

Cohort 3 start in september 2021 (let op: data gewijzigd):

6 september, 4 oktober, 8 november, 6 december 2021,17 januari, 7 februari, 7 maart, 28 maart, 25 april 2022. Terugkomdag op 20 juni 2022. Tijdstip: 10.00 - 17.00 uur.

 

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

- info@mindingeboorte.nl 

- 06-53184197

 

Inschrijving via onderstaand formulier

 

Inschrijfformulier MBCP Fear Teacher Training

Bladeren...
Bladeren...

Velden met een * zijn verplichte velden