Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness Based Stress Reductie voor Verloskundigen en Artsen

~ Sterke rug en zachte voorkant ~

Uit eigen ervaring maar ook uit wetenschappelijk onderzoek weten wij dat het beroep van verloskundige zeer stressvol kan zijn. Ongeveer 20% van de verloskundigen en artsen hebben last van symptomen van angst, somberheid en stress, die gerelateerd zijn aan hun werk. Daarnaast is bij 5% van verloskundigen sprake van posttraumatische stress symptomen die in verband staan met wat zij in hun werk allemaal meemaken. Maar ook de onregelmatige aard van de werkzaamheden, grote verantwoordelijkheid en emotionele betrokkenheid bij de zorg voor patiënten en zwangeren, hechte samenwerkingsverbanden met andere collega’s, in combinatie met het privé leven maken het verloskundig/medisch bestaan anno nu tot een grote uitdaging. Waar nog de huidige situatie van Covid-19 pandemie bij komt, en de grote veranderingen in het verloskundig- en zorgsysteem.

Uit onderzoek onder medische specialisten is gebleken dat één op de vijf artsen kampt met burn-out klachten. In medische vervolgopleidingen is inmiddels meer aandacht gekomen voor deze problematiek, zoals in de vorm van intervisie en coaching, en zeker ook in de vorm van mindfulness – MBSR.

Oplossing

MBSR is het best onderzochte en het meest effectieve programma voor stressreductie voor verschillende populaties, maar ook zeker voor medische zorgprofessionals. Door het volgen van een MBSR training werk je naast stressreductie ook aan de ontwikkeling van eigen welbevinden, plezier in het werk en het leven, en de weerbaarheid in je fysieke en geestelijke gezondheid.

Wat leer je in deze training

In de 8-weekse MBSR training voor Verloskundigen en Artsenleer je door middel van mindfulness meditaties (aandacht oefeningen) je focus te verbeteren, de kwaliteit van jouw aandacht te verbreden, je zelfbewustzijn en opmerkzaamheid voor de buitenwereld te verstevigen, beter voor jezelf te kunnen zorgen te midden van de hectiek van jouw verloskundig bestaan. Je ontwikkelt een meer responsieve dan reactieve manier van handelen. Je leert beter je grenzen bewaken en vriendelijk hierover met anderen te communiceren. De kracht, vriendelijkheid en wijsheid, die je al bezit komen nog meer tot uiting. Tijdens deze training krijg je inzicht in welke mechanismen een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van stress maar ook in de werkzame mechanismen van mindfulness. Je krijgt het wetenschappelijk bewijs hiervoor.

Lengte MBSR training

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus, en één stilte dag, en één terugkomdag waarbinnen een mooi opgebouwd mindfulness programma zich aan je gaat ontvouwen. 

Groepstraining

Deze training wordt in een groep gegeven wat maakt dat je je mogelijk meer verbonden en begrepen voelt in jouw mindfulness beoefening en verloskundige werkzaamheden. Deze training is een mooie manier om nog meer met open interesse, zorgzaamheid en vriendelijkheid naar jezelf en naar jouw collega’s te gaan kijken.

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s uit je professionele en je privé leven. Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt van jou een dagelijkse thuisbeoefening van 45 minuten.

Informatie over MBSR

Voor informatie zie www.mindingeboorte.nl/mindfulness

Accreditatie

Bij de KNOV: 16 uren categorie A, 55 punten categorie D

COVID-19 beleid

Klik hier voor het beleid van Mind In Geboorte i.v.m. de COVID-19 pandemie.

Kosten

 € 550

Je kunt bij je zorgverzekering navragen of deze MBSR training voor een deel vergoed kan worden. Het tarief is inclusief een werkboek, mp-3 bestanden met mindfulness-meditaties en een intake gesprek.

Trainer

Irena Veringa

Data

Regulier op locatie: 10, 17, 31 mei, 7, 14, 21, 28 juni en 5 juliterugkomdag 30 augustus 2021, van 15.00 tot 17.30 uur. Stiltedag op 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Regulier live online: 10, 17, 31 mei, 7, 14, 21, 28 juni en 5 juli, terugkomdag 30 augustus 2021, van 19.00 tot 21.30 uur. Stiltedag op 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

Stappen na aanmelding
Na aanmelding volgt een vrijblijvend intake gesprek. Tijdens dit intakegesprek is er mogelijkheid om met elkaar nader kennis te maken en te kijken of deze training geschikt is voor je.

Locatie:

'De Aap van Bilderdijk'
Westeinde 175 R
2512 GX Den Haag
Route, openbaar vervoer en parkerenklik hier

Meer informatie of vragen?

Bel of mail voor nadere informatie of overleg:

- info@mindingeboorte.nl 

- 06-53184197

 

 

Inschrijfformulier MBSR voor verloskundigen

Velden met een * zijn verplichte velden