Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness na een stressvolle bevalling

 Direct naar data en inschrijving

 

Beter begrijpen dan oordelen- Beter omarmen dan worstelen - Beter leven in het nu dan blijven steken in het verleden.

 

Deze mindfulnesstraining na een stressvolle bevalling vindt zijn oorsprong in de Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst of Stress training maar dan vanuit de verleden tijd en de opgedane ervaringen tijdens de geboorte en de periode daarna. Dit programma is een Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR), die wereldwijd aangeboden wordt, aangepast aan de situatie van bevallen vrouwen die met gemengde gevoelens terugkijken op de bevalling en de periode daarna.

Ontevreden met eigen bevalling

Uit onderzoek weten wij dat 40-60% van de bevallen vrouwen niet tevreden is of in verschillende mate lijdt onder de ervaringen opgedaan rondom en tijdens de geboorte van hun kind. Onverwerkte angst en stress kunnen een grote negatieve impact hebben op het welzijn van nieuwe moeders en hun relatie met de baby en de partner, maar ook op hun relatie met de wereld om ze heen.

Het is dus belangrijk om op tijd, en zodra je voelt dat je zover bent, te gaan begrijpen wat er tijdens de bevalling gebeurd is. Het is belangrijk om angstige en stressvolle momenten uit die bevalling te ontmoeten, te verkennen, erbij te kunnen blijven, niet overstuur te raken en er verder in vrede mee te kunnen leven. Zo leer je je eigen bevalling en jezelf begrijpen, in plaats van te blijven veroordelen. Het verloop van je bevalling kan niet veranderd worden maar je relatie ermee wel. 

Een oplossing?

Deze training biedt in eerste instantie de mogelijkheid om na de ervaringen van je bevalling weer tot rust te komen. Je leert meer in het moment te leven en niet steeds bezig te zijn met het verleden ( je bevalling), of juist de toekomst (hoe verder?). Je leert hoe je goed voor jezelf zorgt, je grenzen bewaakt en deze vriendelijk maar beslist aangeeft. En als je zover bent dan gaan we stap voor stap terugkijken naar wat er gebeurd is. Op deze manier kun je jouw bevalling en de periode daarna zien in een breder perspectief.

Met behulp van mindfulness-meditaties krijg je meer grip op negatieve gedachten en stress-uitingen in je lichaam en gedrag. Je wordt minder meegevoerd door emoties. Je komt meer in balans en je verbetert je welzijn en dat van je kind.

Je leert de positieve effecten van mindfulness kennen: meer in het moment te leven met open, alerte en vriendelijke aandacht. Je ontdekt je eigen kalmte, meer tevredenheid, kracht en wijsheid. Deze ervaringen komen je goed van pas tijdens het ouderschap en jouw verdere leven. En tenslotte: als ook je partner meedoet, dan is er een goede kans dat je jullie relatie versterkt, en daarmee het aankomende ouderschap.

  

PROGRAMMA

De training/cursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus een pauze, en één terugkomdag na de bevalling. (Misschien lijkt 2,5 uur nu lang, maar je zult zien hoe snel de sessie voorbijgaat!).

Mindfulness-meditaties

Je leert mediteren zoals bij iedere mindfulnesstraining. Het mediteren brengt meer rust, veerkracht en wijsheid bij de geboorte van jouw kind en jou als ouder. Meditaties worden zittend, liggend, lopend en als yogaoefeningen aangeboden en uitgevoerd op een manier die bij jou past.

Uitleg over de geboorte en meer

Naast meditatieoefeningen praten wij uitgebreid over de natuurlijke en medische bevalling, baringspijn en pijnbehandeling, maar ook over de autonomie van de barende, een goede besluitvorming, zorg voor de baby en over jouw behoeften. Deze gesprekken worden met demonstraties ondersteund.

Groepstraining

Deze training wordt in een groep gegeven. De ervaringen met de meditaties, vragen daarover én over de ervaringen vanuit de bevalling worden onderling besproken. Je kunt hierin actief deelnemen als je het wilt, maar dat hoeft niet. Ook door het luisteren naar de ervaringen van anderen leer je heel veel over jouw situatie.

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s in je leven Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt aan jou (en je partner) een dagelijkse thuisbeoefening van dertig minuten.

Voor wie

Deze training is voor alle vrouwen met een stressvolle bevalling in het verleden. We bevelen sterk aan dat je de training met je partner of een ander voor jou belangrijk persoon volgt.

Let op: deze training is niet bedoeld voor mensen met ernstige psychische klachten. Heb je een actief Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) na de bevalling, dan overleggen we met je behandelaar voordat we je inschrijven.

Stappen na aanmelding

Na aanmelding volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek van circa dertig minuten. Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor jou beter is. We bespreken je negatieve ervaringen rondom de bevalling en de periode daarna en je verdere gezondheid. Ga je door naar de uitgebreidere intake, dan brengen we samen zwangerschap, psyche en familie/sociaal leven in kaart en gaan we dieper in op je angsten, stress, kwetsbaarheden en behoeftes. Zo wordt op een rustige manier voor jou en de trainer duidelijk wat je naar de training meeneemt.

Nancy Bardacke is de grondlegger van MBCP

In 1998 heeft zij het MBSR-programma officieel aangepast aan de behoeftes van zwangere vrouwen en hun partners. Op deze manier ontstond het Mindfulness Based Childbirth and Parenting programma (MBCP). Nancy is een Amerikaanse verloskundige, antropologe, mindfulness-trainer en de schrijfster van Mindful Birthing. Je leest meer over MBCP en Nancy op haar website www.mindfulbirthing.org

Trainer

Irena Veringa is mindfulness-trainer, verloskundige, onderzoeker van deze methode aan de Universiteit van Amsterdam, en ervaringsdeskundige. 

Data, inschrijving en locatie: klik hier  of bel 06-53184197

Kosten

Bij een live-groepscursus zijn de kosten voor een koppel € 450, inclusief werkboek, MP3 meditaties, en individueel voorgesprek. Eventueel is betaling in twee termijnen mogelijk. Je kunt ook voor de eerste vier sessies inschrijven (kosten € 250) en daarna besluiten ook de volgende sessies te doen. 

Voor een online cursus zijn de kosten voor een koppel € 380. Verder geldt hetzelfde als voor de live-groepscursus.

Kies je liever voor individuele begeleiding dan bedragen de kosten voor een koppel € 650, inclusief werkboek, MP3 meditaties, en individueel voorgesprek.

Er zijn zorgverzekeraars die in het aanvullend pakket vergoedingen geven. 

Aantal deelnemers/koppels

Het maximumaantal koppels per training is 10. De training kan alleen doorgang vinden bij minimaal 6 koppels.

 

 

 

 

 

Inschrijfformulier Mindfulness bij Stress na de Geboorte

Velden met een * zijn verplichte velden