Spiral
Mind in Geboorte

Mindfulness na een stressvolle bevalling

 Direct naar data en inschrijving

 

Beter begrijpen dan oordelen- Beter omarmen dan struggelen - Beter leven in het nu dan blijven steken in het verleden.

 

Deze mindfulness training na een stressvolle bevalling heeft zijn oorsprong in de Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst of Stress training maar dan nu vanuit de verleden tijd en vanuit opgedane ervaringen tijdens de geboorte en de periode daarna. Dit programma is een Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR), die wereldwijd aangeboden wordt, aangepast aan de situatie van bevallen vrouwen die met gemengde gevoelens terugkijken op de bevalling en de periode daarna.

Ontevreden met eigen bevalling

Uit onderzoek weten wij dat 40-60% van de bevallen vrouwen niet tevreden is of in verschillende mate lijdt onder de ervaringen opgedaan rondom en tijdens de geboorte van hun kind. Onverwerkte angst en stress kunnen een grote negatieve impact hebben op het welzijn van nieuwe moeders en hun relatie met de baby en de partner, maar ook op hun relatie met de wereld om ze heen.

Het is dus belangrijk om op tijd, maar wel als je voelt dat je zover bent, te gaan begrijpen wat tijdens de bevalling gebeurd is. Het is belangrijk om angstige en stressvolle momenten uit die bevalling te ontmoeten, te verkennen, erbij te kunnen blijven, niet overstuur te raken en er verder met vrede mee te kunnen leven. Het is beter om je eigen bevalling en jezelf te begrijpen dan je bevalling en jezelf te blijven veroordelen. Het verloop van je bevalling kan niet veranderd worden maar je relatie tot deze gebeurtenissen wel. Je kunt er wel van leren.

Een oplossing?

Deze training biedt in eerste instantie de mogelijkheid om na de ervaringen van jouw bevalling weer tot rust te komen. Je leert meer in het moment te leven en niet steeds teruggetrokken te worden naar het verleden – jouw bevalling, of de toekomst – hoe verder? Je leert hoe je goed voor jezelf kan zorgen, je grenzen kan bewaken en deze vriendelijk maar beslist kan aangeven. En als je zover bent dan gaan we stap voor stap steeds terugkijken naar wat er gebeurd is. Op deze manier kun je jouw bevalling en de periode daarna zien in wat een breder perspectief.

Met behulp van mindfulness meditaties krijg je meer grip op negatieve gedachten en stress uitingen in je lichaam en jouw gedrag. Je wordt minder meegevoerd door emoties. Je komt meer in balans en je verbetert jouw en jouw kinds welzijn.

Je leert de positieve effecten van mindfulness kennen: meer in het moment te leven met een open, alerte en vriendelijke aandacht. Je ontdekt de kalmte, meer tevredenheid, kracht en wijsheid die je al bezit. Deze ervaringen komen je goed van pas tijdens het ouderschap en jouw verdere leven. En tenslotte: als ook je partner meedoet, dan is er een goede kans dat je jullie relatie versterkt, en daarmee het aankomende ouderschap.

  

PROGRAMMA

De training/cursus bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van twee en een half uur plus een pauze, en één terugkomdag na de bevalling. (Misschien lijkt twee en een half uur nu lang, maar je zult zien hoe snel de sessie voorbijgaat!).

Mindfulness meditaties

Je leert mediteren zoals dat hoort bij iedere MBSR (zie boven) mindfulnesstraining. Het mediteren kan je meer rust, weerkracht en wijsheid brengen na de geboorte van je kind. Daarnaast gebruiken wij meditaties die je zouden moeten helpen met het verwerken van de gebeurtenissen tijdens jouw bevalling. Deze meditaties worden zittend, liggend, lopend en als yogaoefeningen aangeboden en uitgevoerd op een manier die bij jou past.

Uitleg over de geboorte en meer

Naast meditatieoefeningen gaan wij uitgebreid over de natuurlijke en medische bevalling , baringspijn en pijnbehandeling, maar ook over de autonomie van de barende, een goede besluitvorming, zorg voor de baby en over jouw behoeften praten. Deze gesprekken worden met demonstraties ondersteunt.

Groepstraining

Deze training wordt in een groep gegeven. De ervaringen met de meditaties, vragen hierover én over de ervaringen vanuit de bevalling worden onderling besproken. Je kunt hierin actief deelnemen als je het wilt, maar dat hoeft niet. Ook alleen al luisteren naar de ervaringen van anderen kan je heel veel leren over jouw situatie.

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s in je leven Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt aan jou (en je partner) een dagelijkse thuisbeoefening van dertig minuten.

Voor wie

Deze training is voor alle vrouwen met een stressvolle bevalling in het verleden. We bevelen sterk aan dat je de training met je partner of een ander voor jou belangrijk persoon volgt.

Let op: deze training is niet bedoeld voor mensen met ernstige psychische klachten. Vrouwen met een actief Post Traumatische Stress Syndroom (PTSS) na de bevalling worden alleen na overleg met hun behandelaar aangenomen.

Stappen na aanmelding

Na aanmelding volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek van circa dertig minuten. Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor jou beter is. We bespreken thema’s zoals je negatieve ervaringen rondom jouw bevalling en de periode daarna. Ook bespreken we nog een aantal vragen over je verdere gezondheid. Zo ontstaat een beeld waar je staat en of je past bij deze training. In dat geval wordt je uitgenodigd uit voor een uitgebreidere intake. Tijdens dit gesprek wordt er dieper ingegaan op je angsten, stress, kwetsbaarheden en behoeftes. Op deze manier wordt het voor jou en de trainer duidelijk wat je naar de training meeneemt.

Nancy Bardacke is de grondlegger van MBCP

In 1998 heeft zij het MBSR programma officieel  aangepast aan de behoeftes van zwangere vrouwen en hun partners. Op deze manier ontstond het Mindfulness-Based Childbirth and Parenting programma (MBCP). Nancy is een Amerikaanse verloskundige, antropologe, mindfulness trainer en de schrijfster van Mindful Birthing. Voor meer informatie over MBCP en Nancy bezoek haar website www.mindfulbirthing.org

Trainer

Irena Veringa is mindfulness trainer, verloskundige, onderzoeker van deze methode op de Universiteit van Amsterdam, en ervaringsdeskundige. 

Data,  inschrijving en locatie: klik hier  of bel  06-53184197

Kosten

Cursuskosten voor een koppel bedragen: € 450, inclusief werkboek, MP3 meditaties, en individueel voorgesprek. (evt. betaling in twee termijnen). Het is mogelijk voor de eerste vier sessies in te schrijven voor € 250 en daarna te besluiten  ook de volgende sessies te doen.

Er zijn zorgverzekeraars die in het aanvullend pakket vergoedingen geven. 

Aantal deelnemers/koppels

Het maximum aantal koppels per training is 10. De training kan alleen doorgang vinden bij minimaal 6 koppels.

 

 

 

 

 

Inschrijfformulier Mindfulness bij Stress na de Geboorte

Velden met een * zijn verplichte velden