Spiral
Mind in Geboorte

Online Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap

Angst is verlangen naar veiligheid, verbondenheid en liefde.

De online Mindful Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap bij Angst training is de meest complete voorbereiding op de geboorte van jouw kind. Je kunt het zien als een zwangerschapscursus gecombineerd met mindfulness meditaties die gericht zijn op stress en angst vermindering en bevordering van jouw zelfvertrouwen, kalmte en liefde.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze training effectief is in het verminderen van angst en het vergemakkelijken van het geboorteproces. Tevredenheidsonderzoek naar deze methode liet zien dat deze training door de deelnemers hoog wordt gewaardeerd.

 

Angst en stress zijn schadelijk

Het is belangrijk om angst of stress die je ervaart onder aandacht te nemen. Wachten totdat het mogelijk vanzelf beter wordt is geen oplossing. Iets doen met jouw angst en stress is belangrijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw kindje, jouw partner en jullie nieuwe gezin. Uit onderzoek blijkt dat bovenmatige angst of stress tijdens de zwangerschap het risico op minder gunstige uitkomsten tijdens en na de geboorte verhogen voor moeder en het kind. Angst of stress staan in de weg aan een goede binding met jouw kindje.

Een oplossing?

Deze online training biedt je de mogelijkheid om jouw sterke en kwetsbare kanten te leren kennen. Je leert omgaan met onverwachte en onaangename gebeurtenissen in het lichaam, de geest en om je heen. Je leert beter voor jezelf te gaan zorgen en je wordt expert over jouw eigen ervaring. Je gaat minder twijfelen.

Met behulp van mindfulness meditaties (aandacht oefeningen) krijg je meer grip op negatieve gedachten en gevoelens. Je wordt minder meegevoerd door emoties. Je leert jouw grenzen en behoeftes kennen, en leert ze ook vriendelijk aangeven. Je komt meer in balans en je verbetert jouw en jouw kinds welzijn.

Je leert de positieve effecten van mindfulness kennen: meer in het moment te leven met een open, alerte en vriendelijke aandacht. Je ontdekt de kalmte, tevredenheid, kracht en wijsheid die je al bezit! Deze ervaringen komen je goed van pas tijdens de bevalling, het ouderschap en jouw verdere leven. En tenslotte: als ook je partner meedoet, dan is er een goede kans dat je jullie relatie versterkt, en daarmee het aankomende ouderschap.

 

Rust in het hoofd - Vol vertrouwen - Kalm in controle - Betere geboorte - Veilig en verbonden- Fijn gezin - Volop leven

  

PROGRAMMA

Deze online training/cursus bestaat uit acht wekelijkse sessies van twee uur via Zoom (videoverbinding).

Mindfulness meditaties

Je leert mediteren zoals dat hoort bij iedere Mindfulness-Based Stress Reductie (MBSR) training. Het mediteren kan je meer rust, weerkracht en wijsheid brengen bij de geboorte van jouw kind en jou als een ouder. 

 

Uitleg over de geboorte en meer

Naast meditatieoefeningen bevat deze training ook veel uitleg over de zwangerschap, de geboorte en het ouderschap. We gaan het uitgebreid over baringspijn en het nut ervan, maar ook over pijnbehandeling hebben. Er is uitleg en er zijn demonstraties over bv. de ontsluitingsperiode van de bevalling, de geboorte zelf en daarbij passende houdingen. Nogmaals, het omgaan met baringspijn komt zeer uitgebreid aan bod, maar ook de behoeften van je baby, voeding voor de baby, jouw behoeften en het kraambed. Je leert ook hoe jij je welzijn na de bevalling kan bevorderen.

Groepstraining

Deze training wordt aan een groep gegeven. De ervaringen met de meditaties, vragen hierover én over de zwangerschap worden onderling besproken. Je kunt hierin actief deelnemen als je het wilt, maar dat hoeft niet. Ook alleen al luisteren naar de ervaringen van anderen kan je heel veel leren over jouw situatie.

Tijdsinvestering

Met deze training werk je aan de grote thema’s in je leven Het is daarom van belang dat je jezelf de tijd gunt om de training goed te volgen. De training vraagt aan jou (en je partner) een dagelijkse thuisbeoefening van dertig minuten.

Voor wie

Deze training is voor alle vrouwen die zwanger zijn en angst en/of stress ervaren tijdens de zwangerschap. Het is de bedoeling dat je bij aanvang niet meer dan dertig weken, zwanger bent. Ook Engelstaligen zijn welkom. We bevelen sterk aan dat je de training met je partner of een ander voor jou belangrijk persoon volgt.

Je kunt ons trouwens ook al benaderen als je een zwangerschap overweegt, zodat we alvast kunnen kijken wat je nodig hebt om een stap naar de zwangerschap te maken

Let op: deze training is niet bedoeld voor mensen met ernstige psychische klachten.

Stappen na aanmelding

Na aanmelding volgt een vrijblijvend online kennismakingsgesprek van circa dertig minuten. Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor jou beter is. We bespreken thema’s zoals je angst voor de bevalling, en eventuele sombere gevoelens. Ook bespreken we nog een aantal vragen over je verdere gezondheid. Zo ontstaat een beeld waar je staat en of je past bij deze training. In dat geval wordt je uitgenodigd uit voor een uitgebreidere intake. Tijdens dit gesprek worden zwangerschap, psyche en familie/sociaal leven in kaart gebracht. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op je angsten, stress, kwetsbaarheden en behoeftes. Op deze manier wordt het voor jou en de trainer duidelijk wat je naar de training meeneemt.

 

Trainer

Irena Veringa is mindfulness specialist voor perinatale angst, verloskundige, onderzoeker van deze methode op de Universiteit van Amsterdam, en ervaringsdeskundige. 

Aantal deelnemers/koppels

Het maximum aantal koppels per training is 10. De training kan alleen doorgang vinden bij minimaal 4 koppels.

 

Data en tijdstip.

woensdagen tussen 11.00 en 13.00 uur

15, 22, 29 april, 6, 13, 20, 27 mei en 3 juni

 

Kosten

Cursuskosten voor een koppel bedragen € 250, inclusief werkboek, MP3 meditaties, en individueel voorgesprek. Voor zwangeren die dit moeilijk kunnen betalen kan een andere afspraak worden gemaakt.

Er zijn zorgverzekeraars die in het aanvullend pakket vergoedingen geven. Informeer ook bij je werkgever, deze training verhoogt het welzijn.

 

Meld je hier aan:

 

 

 

Inschrijfformulier Online Mindfulness voor Zwangerschap, Geboorte en Ouderschap

Velden met een * zijn verplichte velden