Spiral
Mind in Geboorte
  • Slide

Mindful met je baby

Inhoud

Mindful met je baby’ is een oudertraining die moeders helpt om een nieuwe balans in hun leven te brengen na de enorme verandering die een baby met zich meebrengt. In deze training leer je om op een kalme en evenwichtige manier voor je baby te zorgen, en opmerkzaam te zijn voor diens signalen, zodat je daar sensitief op in kunt spelen. Daarnaast helpt de training om beter om te gaan met verschillende vormen van stress waar je als moeder mee te make kunt krijgen, zoals stress rondom gezondheidsklachten, slapen of huilen van je baby.

Met deze training leer je als moeder de vaardigheden om:

  • op een vriendelijke manier aandachtig te zijn voor jezelf en je baby;
  • je stress te reguleren;
  • en: goed voor jezelf te zorgen.

Daardoor kun je weer voldoende emotioneel beschikbaar zijn voor jouw baby en kun je jouw baby een veilige basis geven.

 

"Door deze training heb ik mijzelf en mijn kindje beter leren kennen." - Jolanda

Logo Mindful me tje baby

    

Programma

 

De training bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2 uur per week (inclusief een pauze), en een terugkombijeenkomst 8 weken na het einde van de training. Je neemt je baby mee naar de training, behalve in de sessies 1 en 5. Aanwezigheid van de kinderen tijdens de training maakt dat je direct je aangeleerde mindfulness vaardigheden leert toepassen in de situatie waarin je die nodig hebt, namelijk in het contact met je baby.

In de training wordt het volgende gedaan:

  • meditatie oefeningen;
  • oefeningen gericht op het omgaan met stress;
  • oefeningen gericht op het contact met je kindje;
  • uitwisselen van ervaringen in de groep;
  • oefeningen en opdrachten voor thuis;
  • uitleg over de behoeftes van je baby, ouderlijke stress, zelfzorg, enzovoort.

 

Tijdsinvestering

Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om de training met volle aandacht te volgen. Op deze manier creëer je bijzondere tijd waar jij en jouw kindje elkaar beter gaan leren kennen. Daarom vragen wij aan je om gedurende de cursus dagelijks thuis te mediteren en oefeningen te doen aan de hand van het werkboek en de mp3 meditaties.

"Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden." Afrikaans gezegde.

Voor wie?

Deze training is voor alle moeders met een baby in de leeftijd van 3 tot 18 maanden en die op een of andere manier stress ervaren in het moederschap.

Let op: de training is niet bedoeld voor moeders met ernstige psychische klachten.

"Mijn moederschap kent nu ook zonnestralen." - Iris

De intake

Na aanmelding volgt een (vertrouwelijke) intake van circa dertig minuten (telefonisch of face-to-face als je daar prijs op stelt). Tijdens dit gesprek kijken we of deze training in jouw situatie past of dat een andere benadering voor je beter is. We bespreken je vragen en behoeftes, en ik stel je nog een aantal vragen over jouw verdere gezondheid. Zo ontstaat een beeld of je past bij deze training. Mocht deze training niet zo bij je passen (bijvoorbeeld door bepaalde psychische kwetsbaarheden) dan kijken we naar een alternatief, bijvoorbeeld doorverwijzing naar specialistische ‘Mindful met je baby’ training bij UvA Minds of een andere mindfulness training.

"Geen oordeel, geen verwachtingen, alleen dit moment en het moeder zijn is al een stuk makkelijker geworden." - Femke 

Wetenschappelijk onderzoek

Deze training is ontwikkeld door Dr. Eva Potharst bij het Academisch Behandelcentrum voor Ouder en Kind - UvA Minds.

Uit wetenschappelijk onderzoek naar ‘Mindful met je baby’ is gebleken dat de moeders na de training minder last hebben van opvoedingsstress een betere levenskwaliteit ervaren, en minder last hebben van angsten of depressies. Daarnaast blijken de moeders mindfulness vaardigheden te kunnen toepassen in hun dagelijks leven en de zorg voor hun kind, en hebben zij meer compassie (vriendelijkheid) voor zichzelf. Dit alles heeft effect op hoe de moeders hun baby’s ervaren: moeders uit het onderzoek gaven aan dat het gedrag en het temperament van de baby’s makkelijker werd (bijvoorbeeld beter troostbaar en vrolijker).

Trainer

Irena Veringa is mindfulness trainer, verloskundige, onderzoeker van deze methode op de Universiteit van Amsterdam, en ervaringsdeskundige. Meer  informatie over haar  kunt u vinden op www.mindingeboorte.nl

Locatie & data

Training Amsterdam:

Centrum voor Mindfulness (CVM)

Raadhuisstraat 15, 1016 DB Amsterdam.

Zondagochtend 10.30 tot 12.30u
17, 24 februari; 3, 10, 17, 24, 31 maart; 14 april 2019

Kosten

Trainingskosten  bedragen: € 550,  Inclusief werkboek, MP3 meditaties, en individueel voorgesprek.

Aanmelden

Via deze link van het Centrum voor Mindfulness Amsterdam